La Participació Electoral el 25-M

De com la gent potser ens donarà una sorpresa diumenge anant a votar més de l’esperat.


Aprofitant un sopar de campanya vaig tenir el passat dijous la oportunitat de xerrar una estona amb un diputat del Parlament de Catalunya. El tema de conversa va ser, com no podia ser d’altra manera, les eleccions al Parlament Europeu així com la campanya que fan uns i altres partits -amb especial menció al PSC- i, lògicament, la qüestió de la participació.

Sense massa proves vaig afirmar la meva creença en que la participació electoral seria més alta en aquestes eleccions europees, o si més no superior a l’espanyola. Aquesta era la idea que ja em movia mesos enrere a creure que el sobiranisme trauria, independentment de les seves coalicions, uns bons resultats en aquests comicis. Per a fer-se una millor idea, teniu aquí més avall els resultats del 2009 a nivell estatal. Amb una participació que en el cas de l’Estat Espanyol es preveu molt més baixa que la dels darrers comicis (46% el 2009) i una participació a Catalunya que segons la meva previsió seria prou més elevada que als darrers comicis (37,5% el 2009) aquests resultats es podrien traduir en un notable augment del percentatge del vot sobiranista diumenge vinent.

Captura

Resultats Eleccions Europees 2009 (Font: El País)

Quan vaig afirmar que la participació augmentaria el diputat amb qui parlava em va parlar de les seves sensacions durant la campanya, que podem resumir en “poc animada”. És cert que la població no mostra un gran interès en aquesta campanya -a un servidor també li costa mantenir-hi un ull posat tot sovint- i que els mítings semblen anar a mig gas, però el procés polític endegat a Catalunya podria fer que tot i el poc interès per part del electors aquests s’apropin a les urnes. Certament, no seria l’interès per la UE el que mouria aquesta gent a votar, però les eleccions de segon ordre tenen aquestes coses…

Unes primeres dades ja apunten clarament en els sentit d’aquest augment de participació, i és que com explica el diari ARA, el vot per correu ha augmentat en el cas català un 45% respecte a les darreres eleccions europees, mentre que a la resta de l’Estat aquest ha disminuït un 4,5%. Veurem en els propers dies si aquest pronòstics de major participació es compleixen o, per contra, Catalunya segueix la tònica europea i la participació descendeix. En tot cas, enquestes com la de El País mostren molt bons resultats per al sobiranisme, especialment per a ERC, que haurem de veure si es confirmen la nit del proper dia 25 de Maig.

2 pensaments sobre “La Participació Electoral el 25-M

  1. El vot per correu sol ser un bon indicador de com anirà la participació en les eleccions. Si que és veritat que les europees són unes eleccions de broma a les quals s’hi dona poca importància, però això donaria per un altre post. L’important aquí no és comparar la participació amb les eleccions passades, si no amb Espanya i Europa, si és elevada tindrem sort i potser Europa ens mira amb uns altres ulls.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s