“Podremos?”

Sobre Podemos i el seu futur.


L’èxit sense paliatius de la formació Podemos (Podem en català) a nivell estatal i català i del seu líder, Pablo Iglesias, s’ha convertit en el principal focus d’atenció mediàtica i política de la ressaca post-electoral. L’aparició de la candidatura ha propiciat tota mena de debats, des del pes i influència dels mitjans de comunicació -què en seria d’ells sense La Sexta?- fins als seus efectes en el ‘procès’ català.

Capturapodem

Resultats en vots a nivell Estatal. (Font: ABC)

Centrant-nos en Catalunya, un dels fets més comentats és la idea que aquest partit hauria aprofitat l’absència de les CUP en aquestes eleccions per a prendre-li una part important de l’espai electoral, de votants vaja. Aquesta hipòtesi ja ha estat descartada per la simple observació de les zones on més vot obtenen uns i altres en un bon article de Jordi Muñoz al diari ARA. Una altra asseveració és que Podemos ha de significar el sorgiment d’una opció electoral sòlida a Catalunya i Espanya. Personalment considero aquesta opció com a complicada per; la pròpia natura del partit i la seva manca actual d’estructura; el context electoral on s’han produït els resultats en eleccions de segon ordre, baixa participació, sistema electoral, etc; i la seva dependència dels mèdia. De la gestió dels resultats i fama que es faci els propers mesos en dependrà en bona part la pervivència com a opció electoral.

Finalment, destacar però que els sorgiment de noves opcions a l’Estat és motiu de satisfacció pel revulsiu que pot suposar si es consolida. A Catalunya el seu creixement en aquelles zones on el PSC i, més recentment, C’s obtenen bons resultats pot suposar un dic de contenció per al segon i també una oportunitat de creixement per a partits amb un missatge proper com pot ser ICV-EUiA o les CUP. Com a apunt final, no puc sinó alegrar-me pel comunicat de Podem BCN a favor del dret a decidir, com ja havia expressat Pablo Iglesias en el seu moment.

Un pensament sobre ““Podremos?”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s