Barcelona davant les urnes

Les eleccions municipals tenen molt a veure amb el procés d’independència, o no, la lectura d’uns i altres dependrà de com vagin els resultats. Aquí us deixo dos possibles pronòstics.

Hem patit les darreres setmanes una autèntica guerra d’enquestes entre els diferents mitjans de comunicació, les vendes manen. I també la influència que les enquestes i mitjans poden tenir els electors (de com C’s ha passat de no existir el gener a ser decisiu gràcies al bombo de certs mitjans en podríem parlar molt).

Posats a aventurar resultats, m’he decidit a fer la meva estimació per a aquestes eleccions, la teniu a continuació:

La meva porra per a Barcelona

Com podeu veure, pronostico una victòria de CiU, però aquesta victòria (frec a frec amb Barcelona en Comú) dependrà de ben segur dels indecisos, on trobem segons les darreres enquestes un contingent important que dubten entre CiU i ERC. Dependrà de la percepció de risc (per al “Procés”, s’entèn) que aquests votants tinguin respecte d’una hipotètica victòria de Colau que es decantin per un o altre. Si hi ha por, serà un vot estratègic, que pot augmentar els 10 regidors que otorgo als de Trias. En canvi, una tranquilitat respecte a la continuïtat del procés (amb Colau alcaldessa o sense) va en favor d’ERC que podria augmentar els 6 regidors a costa de CiU.

Actualment CiU i ERC sumen 16  regidors a l’Ajuntament de Barcelona. En la meva previsió en sumarien 18 amb l’entrada de les CUP. Hem de recordar, per exemple, que en les darreres eleccions europees ERC va obtindre 126.000 vots, sumats als 121.000 de CiU. El pivotatge de part dels votants entre aquestes dues formacions pot fer variar en gran mesura els resultats d’ERC i de CiU*. Tot i l’augment de participació, que prevec sigui d’entre el 60 i el 65% uns 10 punts més que el 2011) no sembla que hagi d’afavorir especialment al sobiranisme, es pot produïr una situació com la de 2012, amb una pujada equilibrada entre els blocs sobiranista i unionista.

En el cas de PSC i ICV sumen ara 16 regidors, en el meu pronòstic en sumen 14, però tant BeC com PSC serien a prop del desé i sisé regidors respectivament. No es pot descartar en absolut en victòria de Colau donat el caràcter de part dels indecisos.. En el cas del PP i C’s, es repartirien l’antic espai i regidors del PP actual, amb lleugera mossegada en el votant del PSC.

Finalment, la CUP aconseguiria l’entrada gràcies a la bona dinàmica nacional, amb líderatges coneguts i una entrada de vots importnat de perfils de votant tant d’ERC, com CiU i BeC. Part important d’aquest votant atípic gràcies la bona imatge donada el 9-N. D’altres candidatures, com Millor Barcelona, només se’n pot esperar uns milers de vots perduts degut a la barrera electoral del 5%.

Com he dit això és una estimació, una porra, i ben bé pot ser que me l’hagi de menjar amb patates, com també li pot passar a Andreu Barnils. La nit electoral portarà de ben segur moltes sorpreses, esperem que bones.

En tot cas, espero que aneu a votar el proper 24 de maig!

*PS: En el cas de “relaxament” de cert sobiranisme repecte a Colau, en podem trobar amb:

BeC: 10, CiU: 9, ERC: 6, PSC: 5, C’s: 5, PP: 4 i CUP: 2.

Una part de mi em diu que aquest pot ser realment el resultat, pels mateixos motius exposats a dalt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s